Zamjenik ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Saša Dalipagić potvrdio je da su nakon dugogodišnjeg zastoja ovih dana počeli radovi rekonstrukcije i investicijskog održavanja prometne signalizacije na graničnim prelazima u Bosni i Hercegovini.

Ugovor o izvođenju radova zaključili su Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine i grupa ponuđača, a vrijednost zaključenog ugovora je 480.807,11 KM s PDV-om.

Projekt zamjene i obnove oznaka i druge prometne signalizacije, kojom se označava granični prelaz i njegovo područje te blizina linije, obuhvata ukupno 68 graničnih prelaza između Bosne i Hercegovine i susjednih država Republike Hrvatske, Republike Srbije i Crne gore, od čega je 40 međunarodnih graničnih prijelaza za putnički i robni promet, te 28 graničnih prijelaza za pogranični promet.

Radovi predviđeni projektnom dokumentacijom obuhvataju rekonstrukciju i investicijsko održavanje vertikalne i horizontalne signalizacije, što zajedno s opremom puta sačinjava jedinstven sistem, koji omogućuje punu funkcionalnost planiranog načina upravljanja prometnim tokovima i sigurnosni pristup graničnim prelazima. Na ovaj način će se doprinijeti i poboljšanju cjelokupnog izgleda graničnih prelaza u Bosni i Hercegovini, jer su granični prelazi i njihovo stanje prva i fokusna tačka svakome strancu koji ulazi u Bosnu i Hercegovinu.

Predviđeni rok za završetak ugovorenih radova je do 300 dana od dana stupanja ugovora na snagu, odnosno od dana obostranog potpisivanja ugovora.