Delegacija Islamske zajednice je imala priliku sastati se Williamom B. Berkleyem, direktorom Ured za evropske poslove u Vijeću za nacionalnu sigurnost, a sastanku je prisustvovala i direktorica za pitanje borbe protiv terorizma, Lauren Donatucci.

Berkleya je zanimalo mišljenje reisu-l-uleme o tome koliki je utjecaj stranih faktora na radikalizaciju prilika u BiH i pojavu nasilnog ekstremizma među mladima. Posebno ga je interesovalo iskustvo Islamske zajednice u BIH u prevenciji i suzbijanju radikalizma i ekstremizma, a razgovaralo se o mogućoj podršci SAD-a programima i projektima koji bi za cilj imali jačanje kapaciteta Islamske zajednice i drugih institucija bh. društva u suprotstavljanju ideologijama koje promoviraju nasilje i isključivost.

Reisu-l-ulema je govorio o tome kako su u BiH i regionu sve prisutnije skupine koje nastupaju sa ekstremnih nacionalističkih pozicija a koje imaju podršku nekih država koje igraju destruktivnu ulogu u regionu. Neke od takvih skupina su pod sankcijama SAD-a i drugih međunarodnih faktora ali im se iz nekog razloga tolerira paradiranje po BiH. Govoreći o izazovima s kojima se nosi Islamska zajednica kada je riječ o pojavi radikalnih skupina reisu-l-ulema je kazao kako se i među muslimanima pojavljuju oni koji zagovaraju netolerantnu i isključujuću interpretaciju vjere i koji često svojim istupima omalovažavaju tradicionalne institucije i stoljećima uvriježene modele življenja islama na prostorima Balkana.

Reisu-l-ulema je također napomenuo i to da bosanskim muslimanima nije u prirodi netolerancija niti ekstremizam. Kao potvrdu toga naveo je činjenicu da su mnogi ljudi izgubili djecu, roditelje, braću, majke i sestre ali da oni nikada nisu posezali za osvetom. Brojni su primjeri doprinosa muslimana suživotu pripadnika različitih vjera i etničkih pripadnosti.

Upoznao je svoje sagovornike da je Islamska zajednica razvila čitav niz programa koje je implementirala na većem dijelu BiH održavajući seminare za imame, omladinu i roditelje kako bi stala ukraj takvim skupinama koje prije svega atakuju na muslimansko jedinstvo i njihove interese.

Pored pomenutog, reisu-l-ulema je kazao da su SAD dugo bile odsutne iz BiH ili njihovo prisustvo nije bilo tako vidljivo, što je kreiralo svojevrstan vakuum. Tu prazninu su, potom, popunili neki drugi politički faktori koji imaju interese u BiH.

Reisu-l-ulema je zamolio sugovornike da pomognu revitalizaciju i jačanje značaja Vašingtonskog sporazuma koji je izuzetno važan za funkcioniranje cijele države. Izuzetno je važno vidljivije prisustvo SAD-a u BiH za njenu sigurnost i napredak na euroatlantskom putu. Reisu-l-ulema je naglasio kako IZ u BiH ima odličnu saradnju sa Ambasadom SAD-a u Sarajevu i posebno je pohvalio trud koji ulaže ambasadorica Maureen Cormack na podršci BiH i svim njenim narodima i građanima a posebno na polju promocije civilnog društva i međureligijskog dijaloga.

Barkley je kazao da je razumio poruku te napomenuo da je Bosna i Hercegovina američka investicija koja će biti zaštićena.

Nakon sastanka u Bijeloj kući, reisu-l-ulema je sa delegacijom posjetio ambasadu naše zemlje, susreo se i razgovarao sa zaposlenima, kojima je zahvalio za aktivnosti koje preduzimaju predstavljajući našu domovinu. Rekao im je da su oni privilegovani jer je malo onih koji dobiju priliku da svoju zemlju predstavljaju u najvažnijem svjetskom centru.

Kako je za MINA-u izjavio Razim Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta IZ u BIH: “Ambasador Haris Hrle je bdio nad organizacijom ove posjete i prisustvovao je svim dosadašnjim sastancima delegacije Islamske zajednice u Washingtonu.”